onsdag 26 maj 2010

Om buren

Jo, jag hade planer på att dokumentera burbygget... men under resans gång insåg jag att min ritning inte var av sorten som går att ge någon annan. Det krävdes en hel del nödlösningar, svordomar och "gör om, gör rätt" -manövrar och jag ska erkänna att jag rätt många gånger höll på att hiva eländet ut genom fönstret. Om ni är intresserade av att bygga en egen kan ni höra av er så ska jag ge lite "gör inte som jag-tips", men nån ritning kan jag tyvärr inte erbjuda.

Casa del Sork är byggt av trälister, OSB-skiva och klar PVC-plast. Bredden på buren bestämdes av loftlådan, som är en IKEA Dilling, och rampen är gjort av locket till lådan och ett par lister för stabilitet. Kuben som lådan hänger i och det lägre staketet är lösa och lyfts ur när fleecen ska bytas. Bordet är gjort av en OSB-skiva täckt med plastmatta med trälist runt om. Hela konstruktionen är ihopsatt med miljarder skruv och beslag och plasten är pålimmad med superstarkt konstruktionslim.

Favoritverktygen under bygget var min lilla japanska finsåg och skruvdragare/borrmaskin.

Fleecen i hölådan är ett experiment... Jag har tröttnat på att släpa toa-lätt och är inte överdrivet sugen på att testa spån. Tiden får utvisa om det går att skaka/borsta bort höet eller om det var en dålig idé.

Nej, jag är inte orolig för att de ska ramla ner från höloftet. De har i flera månader haft ett 20cm-staket runt golvburen och aldrig försökt ta sig ur fast det stått hus intill kanten. De är försiktiga generaler, sorktrion! Nu möblerar jag ändå om i buren flera gånger om dagen, så möbleringen är helt annorlunda nu :)

De vekar gilla nya buren bättre än den gamla, i alla fall rör de sig mer i den här. Grottan är en favorit, men loftet och rampen gillas också skarpt! Jag tycker redan att Mette-Marit verkar lite tuffare när jag inte alltid kommer ovanifrån. Loftet är perfekt klapphöjd när man står och nedervåningen perfekt när man sitter. Det enda "tråkiga" med plasten är att Bosse ser ut, så att han inte hänger sådär bedårande med tassarna och hakan på kanten när jag kommer med mat :)

5 kommentarer:

 1. Du har byggt buren så fint att jag blev lurad …
  Det ser ut som metall och min tanke var att den har hon fått på jobbet men där hade jag fel.
  Är du hantverkare till yrket eller har du helt enkelt ett anlag för byggnationer i den mindre skalan ?

  Jag tror att sorkarna uppskattar utsikten genom ”väggen” då dom kan följa med i livet utanför buren.
  Känner jag Bosse rätt, så är det en tidsfråga innan han sträcker sig efter en näve med hö, för han kan ju inte äta genom plasten och följaktligen måste han hänga på kanten om han skall vara först …

  Det var en underhållande film från slottet och Mette-Marit ser ut som hon druckit RedBull, skuttar och har sig så man tror hon skall ”flyga” ut ur buren.

  Flemming

  SvaraRadera
 2. Kanonfint i vilket fall som helst! Att kånka och köpa toa-lätt är ingen dröm för mig heller. Det är för dyrt egentligen.. Hur ofta byter du i stora buren och hur ofta tror du att du behöver byta i hölådan? Vad har du under fleecen på respektive plats?

  SvaraRadera
 3. Jag använder tidningspapper i botten på mina hölådor. Bytar tidning typ varannan dag. Enkelt och bra :) Speciellt om man får tidning hem i brevlådan. Annars kan man ta en hel hög i nån metro/city-låda.

  SvaraRadera
 4. Nej snälla berätta hur du gjorde. Planerar själv att uppgradera mitt svins bur och hade tänkt att använda mig utav din PVC ide :) Alltså jag undrar främst hur du "la in" plasten i träet. (Om du nu gjorde det).
  Annars för tips kan du mejla chorven@live.se :)

  SvaraRadera
 5. hej!
  Jag har varit inne på din sida många gånger nu och jag bara älskar din Casa del Sork,skulle vilja göra en likadan hur fick du till hålet som du sågade i plastådan så dom kan ta sig in till höet?
  Maila gärna mig på alexandra_ivarsson@hotmail.com
  Tack på förhand
  /Alexandra

  SvaraRadera