torsdag 11 februari 2010

Tidsbrist?

Jag ska erkänna att kärleken och intresset för de tre som blev kvar under veckan överskuggats av sorgen över den som inte fick stanna. Det blir bättre, det blir det. Märta tjuter så fort jag rör mig och när hon står sådär och balanserar på bakbenen så smälter man ju. Bosses entusiasm öve nytt hö blir inte direkt mindre sen jag införskaffat grönt och mjukt rolls royce-hö och Mette-Marit har brunstat och kluckat omkring som en höna i buren. De är rara min lilla sorkfamilj...

Vad som blivit uppenbart under veckan är hur lite tid marsvinens skötsel faktiskt tar. Om man tar bort gammalt hö och fyller på nytt två gånger om dan, byter vatten och ger c-vitamingrönsaker och godisgrönsaker har man fortfarande 5 minuter kvar av tio då man kan dammsuga upp pluttar och flytta på hus. Tio minuter om dan, alltså, och då har jag inte stressat. Ändå är MASSOR av marsvin till salu på Blocket på grund av "tidsbrist". Nog för att svenska barnfamiljer sliter för att få ihop "familjepusslet" (ett ord som inte fanns under min uppväxt...), men tio minuter om dan?

Jag fick en högt efterlängtad kanin när jag var elva. Eftersom han blev nio år falnade intresset med åren, man är helt enkelt inte samma människa när man är elva som när man är arton, men att lägga ut honom på Blocket? Vi skaffade dessutom terrier sex år senare och kan ni tänka er, det gick utmärkt att behålla kaninen även efter att vi blivit med hund. Caesar (det pampiga namn den svarta dvärgkaningen fick av elvaåriga jag) dog av en stroke strax innan jag flyttade hemifrån, en förmiddag när hela familjen var samlad.

Vad lär man egentligen ett barn när man lägger ut familjens husdjur till försäljning?

5 kommentarer:

 1. Jag håller helt med, orden "säljes p.g.a. tidsbrist" tycker jag verkligen är äckliga när det gäller marsvin. Har man två marsvin så tar det inte mer än 10 minuter om dagen att ge dem vad de behöver, plus en kvart i veckan för att städa ur buren och 10 minuter för att klippa klor och hälsoundersöka marsvinen med jämna mellanrum. Tidsbrist är ett annat ord för "har tröttnat". Ingen människa lägger ut sitt barn på blocket när h*n efter ett halvår insett att det inte var så kul, ändå kräver barn mycket mer tid och lever bra mycket längre. Även det här med att "säljes p.g.a. att jag ska skaffa hund" är jag allergisk mot, klarar man inte av att ta ansvar för ett par marsvinsliv så klarar man inte av att ha ansvar för en hund.

  SvaraRadera
 2. De menar kanske att de inte har tid at gosa med dem, ha dem uppe i famnen osv? Jag vet inte. Våra fem kräver mer än tio minuter. Eller vi vill ge dem mer än tio minuter så klart.

  Hälsn. Tina med Fab 5 Hanna Emma Alva Kitty och Sara

  SvaraRadera
 3. Har inte läst på ett tag, så jag hade helt missat det tragiska som inträffat i din flock, Petra. Beklagar verkligen förlusten. Jag är glad att jag hann träffa den lilla sötnosen och fick gosa med henne i famnen.

  Kram till dig och resten av din familj! /Marina

  SvaraRadera
 4. Utan att vara marsvinsspecialist vill jag drista mig till att säga att de flesta sorkar klarar sig fint utan människogos, det är de fyrbenta som är flockmedlemmar, vi tvåbenta är bara betjänter. Freja var tam och go, men det var inte förrän hon blev dålig som hon föredrog mig framför Bosse, Märta och Mette-Marit. Gos i knäet, matning med små grönsaksbitar och ligga blick stilla i obekväm position för att få se ystra Mette-Marit rusa runt -det är för mitt höga nöjes skull, inte sorkarnas....

  SvaraRadera