måndag 19 april 2010

Vinstoptimering

Nu har jag läst om marsvinsutställningar. Det låter inte som något för oss... Mette-Marit skulle nog hellre gnaga av sig ett ben än sitta på en dubbelvikt handduk mitt i ett stort rum och jag känner väl ungefär likadant inför att nån kunnig människa i rock ska tala om för mig att mina marsvin rent objektivt inte är finast i hela världen. Då är det roligare med en blogg, för där säger alla bara snälla saker om mina sorkar!

Men rent hypotetiskt... (eftersom jag gillar absurda tankeexperiment) om man vill vinna en massa priser och inte har plats för massor med marsvin skulle man ju kunna hoppas att klasserna ligger i rätt ordning. Då kan man ju börja med ett långhår, sen klippa det, sen köra med trimmer så att det blir ett korthår och till sist raka allt utom nos och tassar och vinna pris för bästa skinny också. Eventuellt skulle man kunna våffla håret på den långhåriga också, tror det heter merino då? Pannvirvlar går nog att fixa med lite hårvax men jag är mer osäker på om det finns färgade kontaktlinser för marsvin? Det är väl som man säger "den som gapar efter mycket...". Fyra polyesterbandsprydnader kanske är nog för en dag? Egentligen verkar skinny lite lurigt... Det måste ju vara klassen där det är lättast att fuska?

Förresten, det är ju inte så många som vinner... Blir man inte ledsen när domarna tycker att ens älsklingssork inte är fin? Eller blir man så glad när domaren säger att en sork är fin att det liksom kompenserar för alla de tyckt varit dåliga på något sätt? Det kanske är jag som har fel inställning, men jag förstår inte hur folk kan tycka att det känns okej att få kritik för sånt som varken sorken eller människan rår för...

6 kommentarer:

 1. Oinkar i kör!
  Vår matte har samma åsikt tack och lov.
  Både hon och vi skulle bli hemskt ledsna om en vitrockad figur skulle tala om att vi inte är vackrast i hela världen och har snyggast rumpa.
  Sen att vi delar den platsen med ALLA andra go rumpor som finns.
  Nä tacka vet vi hemmamiljön!

  phuss & kramizz
  Michigan & Arizona

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Jag tycker att jag har den finaste figuren i hela världen. Tyvärr är jag den enda som tror det. Fråga inte hur gånger matte har blivit frågad om jag är dräktig.
  Föresten ska matte äker till Borensberg måndag den 3.Maj och stannar en vecka. Jag själv ska stannar i stockholm med mina tjejer. Så säg bara till när matte ska fixer hö och var du vill ha den.
  Hälsningar
  Bruno P.

  SvaraRadera
 3. Tack för erbjudandet, Bruno P, men höleverantören med C-körkort har gjort att källarförrådet är så fyllt med hö att jag inte vet om det nu finns plats att ställa ner vinterskorna längre...

  SvaraRadera
 4. Vad? och jag som jobbar hårt att övertala matte att tjejerna ska stanna ensam i stockholm. Men om jag ta vinterskornar har du då lite plats till hö? Vi kan dela på torkad maskros och lyssnar tillsammans på ABBA. Jag fundera nämligen att smugla ner i väskan ABBA och torkad maskros. Och det viktigaste är att jag vet hur man matte bäst övertala att det blir flera tjejer!
  Hälsningar
  Bruno P.

  SvaraRadera
 5. Jag har tänkt på samma sak, det skulle ju vara som att få sina barn bedömda (fast det finns ju de som tycker det är roligt också). Jag är helt och fullt övertygad om att mina marsvin är helt perfekta, och jag vill inte att någon annan ska påstå motsatsen... =)

  SvaraRadera
 6. Jag ställer ju ut regelbundet, både i ras och i pet så jag kan ju faktiskt svara på din fråga ur en utställares perspektiv. Jag tycker naturligtvis inte om mina grisar mindre för att en domare inte tycker att de motsvarar rasstandarden. Det handlar ju inte om att grisen inte är fin utan att den helt enkelt inte uppvisar det som står som önskvärt i standarden. Sen måste jag även påpeka att domare aldrig säger till en utställare att dennes marsvin inte är fint, oftast lyfter de fram det som faktiskt ÄR bra och fint med marsvinet utifrån standarden

  Och i petclass bedöms ju inte utseendet alls, det är ju snarare som en hälsokontroll av grisarna och det är väl bra? En välskött, ren, lagom tjock och go gris som är pigg och nyfiken kommer långt i petclass - och där kan man faktiskt påverka resultatet mycket själv genom att pyssla om sin gris, sköta om klor och tassar osv.

  SvaraRadera