tisdag 26 januari 2010

Om namn.

Det är lurigt det här med marsvinsnamn, tycker jag. Från listan känner jag mig först tvungen att stryka alla Piff, Puff, Fluff och Gosis eftersom namn som dessa implicerar att ägaren är 8 år. Den allmänna åsikten är ju redan att marsvin är småbarndjur och man behöver verkligen inte förstärka den... Sen stryks namn som redan är representerade i bekantskapskretsen och som redan innehas av marsvinskompisar. Namn som bärs av kändisar med tveksamt rykte eller som kan vara generande för marsvinet går också bort (numera).

Så, här hemma finns en liten sork som ska få ett nytt namn. Hon är snabb som en vessla, gulvit, har haft en svår barndom och är av värmländsk börd. Ett förslag som anknyter till hennes härstammning är Selma. Selma hade varit ett bra namn om det inte vore så att vi redan känner en luddsorks-selma. Så många fler kända värmländska kvinnor känner jag inte till, förutom Monica Zetterlund och en sork kan inte heta Monica, det funkar liksom inte för mig. Kvinnliga löparstjärnor är en annan idé, men kom igen, en sork som heter Ludmila, Susanna eller Karro? Nej, det går också bort. Nån som haft en svår barndom och rest sig? Nån av det österrikiska källarbarnen? Nej, det känns inte heller rätt...

Sorken tidigare känd som Fjant måste kompenseras för sitt genanta tilltalsnamn med ett riktigt prinsessnamn, något att växa i.

Låt oss stolt presentera... Mette-Marit I och II!
7 kommentarer:

 1. Jag tyckte Fjant var ett bra namn jag. Hade själv en sork som hette Namnlösa för det fanns inget namn som fastnade på henne och Ettermyra, Rabiata samt Argsinta tyckte jag inte man kunde kalla henne heller. Framkommer det hur hon var till sinnet? Gissa vem som bestämde i buren. Eller lilla stackars Råttis som dog helt plötsligt dog innan hon ens hunnit fylla ett. Jag gjorde ett tappert försök att kalla henne Ronja men hon var så vassnäst att Råttis fastnade bäst..

  SvaraRadera
 2. Hihi jag tycker det var ett pråligt namn, stilfullt åt det förnämare hållet :)

  SvaraRadera
 3. Royalist som jag är, så tycker jag det blev jättebra!

  Ses på lördag! Kram M&S

  SvaraRadera
 4. Varför ha fåniga namn på marsvin? Så mycket som jag älskar våra fem (Fab 5)vill jag de skall ha i riktiga namn. Riktiga inom ".
  Mette-Marit är väl prefekt. :) Båda Mette-Maritarna är väldift fina. Bra val!

  Hälsn. Tina med Fab 5: Alva, Emma, Hanna, Sara & Kitty.

  SvaraRadera
 5. Utmärkt val av namn på en Prinsess Sork ju!!
  Susanne med Ebba, Wlma, Dill , Persilja grisarna

  SvaraRadera
 6. Tjusigt värre! Fred & George tycker att det är väldigt smakfullt =)

  SvaraRadera
 7. Roligt att läsa. Jag är inte royalist men tycker ändå att Mette-Marit är ett utmärkt namn på fd Fjant.

  SvaraRadera