söndag 8 november 2009

*skakar på huvudet* sjukt...! (redigerat)

Martha and Chicken trying out oat hay which got very low marks by both jurymembers...

Jag blev med marsvin för tre veckor sen och sen dess är jag del av en ny värld, marsvinsvärlden. Det är en ganska förvirrande värld med många motsägelsefulla råd och förhållningssätt som man kan ta del av via särskilda marsvinsforum för invigda. Där kan man läsa många bra råd om vad man ska ge marsvin att äta, hur man bygger en juste bur, vad man ska göra om de blir sjuka och vad alla marsvinsljud egentligen betyder. Det är fantastiskt för en rookie som jag... Man kan också läsa annonser om marsvin som är till salu. En sak är säker, det finns väldigt många marsvin till salu och de säljs av många anledningar platsbrist, allergi, bristande intresse men även för att de inte har rätt platthet på nosen, felveckade öron eller fel färg.

Det verkar finnas två stora falanger inom marsvinsvärlden. Den ena bryr sig om öronveck och ger sina marsvin bisarra långa namn som Cherrytops Sweet Amigo eller Twice Golden Sweetheart (låter som neurotiska travhästar, ungefär). Den andra är vi som är lyckligt ovetande om hur dåligt våra pälsklingar hade gjort ifrån sig på en utställning om vi av någon anledning fått för oss att vi ville släpa smågnagarna runt länet för att visa upp dem på en liten handduksklädd bricka. Det är kanske olika sätt att se på saken... Jag kommer aldrig få några marsvinsungar (Bosse skjuter som bekant lösa skott och även om han inte gjort det skulle jag aldrig våga utsätta nån av flickorna för risken) men jag kan inte föreställa mig att jag om jag nu hade följt en av mina flickor genom hela graviditeten, dansat av glädje när allt gick bra, gossat, namngivit och tagit hand om ungarna i fem månader sen göra mig av med en av dem för att den inte går att avla vidare på. Där har jag förklarat inläggsrubriken, tror jag.

4 kommentarer:

 1. Åh underbara människa, var har du varit hela mitt liv?

  "Namn som neurotiska travhästar", ja, jag som nyss var så arg att jag var i atomer över en fomme på Blocket som säljer tre marsvin som bor tillsammans (varav två är hanar och en hona. Vad är oddsen för att hon inte är dräktig?), för andra (olika) gången på en vecka, började nu asgarva. TACK!

  SvaraRadera
 2. Tja, först var jag i Göteborg, sen i Malmö/Lund och nu i Linköping :) och på webben då, såklart!

  SvaraRadera
 3. Trevlig blogg och söta marsvin! Ser dock att du har citerat min annons ang Leanna som är till salu pga sina dubbla öronveck... Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. :-/ Om man ska föda upp marsvin så måste man även sälja en del ungar som föds, annars svämmar man till slut över av marsvin. Och föder man dessutom upp rasmarsvin så vill man förstås helst att de, förutom att vara söta, trevliga och friska, ska vara fina rasmässigt. Sen får man förstås tycka vad man vill om rasmarsvin och rasutställningar och jag misstänker att jag vet din åsikt. Trist iaf att du ska hänga ut min annons så här på din blogg tycker jag. :-( Jag älskar mina grisar och de är allihop mina husdjur, jag har självklart namn på alla, jag spenderar oerhört mycket tid med dem och en hel del pengar också för den delen. Det är värt varenda spenderad sekund och krona men jag blir ledsen när jag läser sånt här.

  SvaraRadera
 4. Inlägget är redigerat och texten från din annons är borttagen. Jag hade ingen aning om att min hobbyblogg nått så långt, då hade jag formulerat mig annorlunda från början. Jag ber om ursäkt för att jag gjort dig ledsen.

  SvaraRadera