torsdag 28 april 2011

Snabb kvälls-fika!

Förra sommaren var sorkarna ute på gräset alldeles för lite. Jag var nervös att det skulle vara för kallt, för blåsigt, för fuktigt och att de skulle dra på sig lungtuberkulos och dö en lång, plågsam död som skulle vara bara mitt fel. Dessutom var jag helt värdelös på att fånga dem... Det var först framåt slutet på sommaren som jag började fatta att sorkkvartetten faktiskt är rätt tålig och att om vädret inte är optimalt kan de ändå vara ute en kortare stund! Jag lovade mig själv och sorkarna att nästa sommar skulle det minsann bli andra bullar av!

Vi har fått överdelen till en 120-bur av grannen som tidigare haft marsvin och den är nu vår snabb-utebur. Igår kom jag hem vid halv 7-tiden. Det var rätt blåsigt och inte alls sådär sommarvarmt som i påskas men det tog 15 sekunder att ställa fram gallret och ytterligare 15 att hänga en filt över för vindskydd och allmän mysfaktor. Sen var det bara att fånga sorkar och sätta sig och titta. När jag började frysa efter en kvart så gick vi in allihop!

Det är helt otroligt hur de älskar gräs...

Untitled from cavycritters on Vimeo.

lördag 23 april 2011

Ny utebur!

Hurra, den kom fram innan påsken! Vår nya utebur som jag hoppas kommer kunna användas varje dag i sommar. Kan vi kanske komma överens om att regn kan komma ungefär två gånger i veckan sent, sent på kvällen under sommaren? På det sättet håller vi gräsmattorna gröna och tillgängliga för små sydamerikanska gnagare...

Nu är underverket ordentligt inoljat med paraffinolja så att den förhoppningsvis kan hålla i flera år. En fiffig funktion är att den kan användas på två sätt, antingen som en 120x120 cm stor bur med täckande tak, eller som en större sexkant utan tak. Konfigurationen med tak blir nog den som kommer användas mest här, när golvet är av gräs är utrymmet inte så himla viktigt, tydligen...

Lite bilder...


Kid låter sig väl smaka av det gröna golvet

Nomnom för fyra sorkar

Hej hej! Lite upptagen just nu, kan du komma tillbaka en annan dag?

Fleecesängarna la jag dit i fall de skulle känna sig kalla om tassarna...

Såhär ser buren ut i sin helhet! Pinnarna som håller ihop sidorna går att trycka ner i marken så att buren står helt stabilt. Den skulle helt klart klara en hund eller katt som som hoppat in i trädgården. I alla fall en stund, jag kommer aldrig lämna dem helt obevakade.

fredag 22 april 2011

Present!


Mette-Marit har fått en present från sitt största fan, Irene. En luva som matchar hennes personlighet perfekt! Mette-Marit är tyvärr den enda av mina sorkar som klär i rosa...

torsdag 21 april 2011

Lykke

Ni har kanske redan läst den stora nyheten på Maskrosmarsvin? Sorkkvartetten kommer att utökas med en mini-lillasyster lagom till sommarsäsongen. Hon är så liten, så liten och känns som en liten kycklingunge i handen, men Lykke är ganska tuff och jag tror inte hon kommer ha några större problem att hantera Bosse och gänget. Jag har svurit på en höbal att ingenting någonsin ska fattas lillsorken, hon ska få bada i hö, aldrig sakna sorksällskap, få de bästa ekologiska grönsaker som finns att tillgå och aldrig, aldrig behöva vara sjuk eller ha ont längre än vad som krävs för att ta taxi till Bosse på Blå Stjärnan.

Hon har fått träffa Bosse redan..

...och hon tycker han verkar rätt mysig. (vi kanske ska låta bli att kalla honom "Farbror Bosse")

Det är rätt svårt att fotografera nyfikna småsorkar.

Ja... det är som sagt rätt svårt att fotografera småsorkar... Här kommer några försök till ett "familjefoto". Jag känner mig tvingad att tillstå att vi har en bit kvar till något som kan hänga i guldram ovanför buren...

Lykke och Mamma Marsvin

Här är Mamma Marsvin någorlunda skarp i alla fall!

...här är inte mamma marsvin så skarp..

Här syns alla fyra! Santini och Mamma Marsvin visar ansiktet - Bonus!

Här är också alla med på bild... typ.

Santini börjar tröttna, men här är Plira rätt skarp!

Nu är Lykke på äventyr bakom soffkudden

Och här drar Santini iväg för att försöka hitta henne!

onsdag 13 april 2011

Det här med sorknosar...

Märta i huset närmast kylskåpet. Burens mest eftertraktade läge vid matutdelning

Lillasyster Skrik är lika hungrig som Märta!

Gud som de tigger, sorkarna. Tiggandet har tagit helt nya proportioner efter gräsets comeback i sorkarnas kostcirkel. Än så länge är gräsandelen inte särskilt stor, av rent naturliga och årstidsmässiga skäl, och sorkarna är HÖGST missnöjda med detta. När jag kommer ner på morgonen skriker de så jag är rädd att de ska väcka grannarna och Märta har ett nytt tricks, hon vinkar hysteriskt med framtassarna som om de skulle kunna bära henne genom luften och upp till maten två livsviktiga sekunder innan den når buren.

tisdag 12 april 2011

Klimatsmart?

Jag gnäller lite på Märta för att hon är så ovillig att beakta klimatperspektivet på grönsaker. Vitkål går fetbort, liksom palsternacka, kålrot, rotselleri (men där förstår jag henne!) och nu senast är det den tidigare så omtyckta moroten som bemöts med ett "Meh, morot...? Ball...". Alltså ratar Märta numera alla grönsaker som kan växa norr om tyrolen. Kenyanska sockerärtor, spansk paprika och italiensk broccoli går däremot bra.

När jag beställde sorkarnas utebur hittade jag något som får Märtas saknad av miljöansvar att blekna... Låt mig presentera produkten buteljerat djurvatten

lördag 9 april 2011

Premiär!

Igår var jag okarakteristiskt vågad... Hemkommen från hundpromenaden tyckte jag att det kändes väldigt varmt på baksidan och utan alltför mycket överläggning med mig själv slängde jag ut fyra kompostgaller, ett par tunnlar och fyra sorkar! Det var definitivt déjà vu för sorkarna, eller kanske snarare déjà mangé, för de började äta på en gång! Det blev bara tio minuters utevistelse, men ändå, det är början på en ny era! Lite jobbigt var det nog allt med solljuset, men vad gör man inte för nomnom?

Untitled from cavycritters on Vimeo.

Untitled from cavycritters on Vimeo.

Untitled from cavycritters on Vimeo.

fredag 8 april 2011

Google och sorkbloggen

Det finns en väldigt rolig funktion i blogger som heter Google Analytics. Det är en liten storebrorsfunktion som jag egentligen inte begriper mig på särskilt mycket, men vissa funktioner har jag förstått. Roligast är den som talar om vilka sökord folk kommit till bloggen på. De flesta har sökt på "Bosse och Brudarna" i alla möjliga och omöjliga varianter, men det finns avgjort roligare sökord och frågor.
  • Jag tror till exempel inte att de som söker på "sork i hus" finner vad de önskar när de får se mina pälskorvar i colinahus... ¨

  • Vissa förvirringar är jag själv skuld till, jag menar, vem döper egentligen ett marsvin till Mette-Marit? Det finns nämligen många som undrar "hur lång är Mette-Marit?". Svaret blir att det är lite oklart... men jag tror att hon vid behov kan bli minst 30 cm från nos till häl!

  • Personen som ställde frågan "min flickvän hänglade med en annan kille ska jag förlåta henne?" fick nog ingen vägledning av min vision om marsvinshimlen, men det är ju inte mitt fel att personen stavar som en kratta.

  • Den stackars nyfikna personen som ville bredda sin sexuella identitet och googlade polyamorös göteborg fick nog inte heller någon inspiration - hoppas jag.

Hurra! Äntligen fredag! I helgen hoppas jag kunna plocka gräs på riktigt utomhus. Jag hoppas det blir riktigt varmt!!!

måndag 4 april 2011

Bluff!

Nu har jag äntligen kommit åt bloggen! Lätt lösenord, men uppkopplingen krånglade lite och sen är jag inte van vid Mac... Hur som helst, jag vill å det bestämdaste ifrågasätta äktheten i den genanta videofilm som publicerats med "mig" i huvudrollen. Det är ju helt uppenbart en stuntsork, eller kanske möjligtvis en stor stunthamster i bossedräkt. Jag skulle aldrig bete mig så korkat. Jag, jag är ju smidig som en panter, ni har väl sett mig i tidigare filmer?! Jag har dessutom stil och klass, tölpen i filmen är ju rent pinsam... Ja, ja, jag ville bara offentligt gå ut med sanningen. Antaglien är ni tillräckligt källkritiska för att själva avslöja en bluff när den slår er på nosen, men för säkerhets skull, liksom...

söndag 3 april 2011

Ballerinan Bosse

Untitled from cavycritters on Vimeo.

Jag satte sorkarna två och två i plastbackar i soffan medan jag städade buren (orkade inte rodda ihop hundsäker hage). Bosse är normalt en ganska försiktig general... men han verkade bestämt sig för att han dragit det kortaste strået i fråga om sällskap och lyckades tillslut ta sig över till Märta och Kid. Jag höll på att kvävas av återhållet skratt! Eftersom det ser ut som att han tar emot sig med överkäken blev tänderna kontrollerade under mycket skrik och pip, men de var tack och lov bara normalt sneda.

Smidig som ett kassaskåp? Nice entré, Bosse. Tjejerna blev säkert väldigt impade av din smooth-operator-manöver...