fredag 14 oktober 2011

Mette-Marit

Kärt barn har många namn? Hon kom som en Vilda, kallades Vesslan av sorkmoster, konstaterades vara en Fjant men blev ganska fort min Mette-Marit. I nästan två år regerade hon burens mörkaste hörn, snodde skamlöst mat från sorkkollegor som de hämtat hos Farliga Människan med risk för liv och hälsa och körde spontana sprinterlopp när buren var nystädad. Nu är hon en av många hänglar i sorkhimlen.

Mette-Marit åt sämre och sämre under veckan, under onsdagen och torsdagen fick hon i sig knappt två millilitersprutor critical care på en halvtimmes matning. Sen behövde hon minst en timmes paus för att försöka få ner det hon fått i munnen. Det blev ju rätt snabbt ohållbart eftersom en sork av Mette-Marits storlek behöver 50-60 ml per dag, så hon tappade ännu mer vikt. I morse vägde hon 700 gram, 350 mindre än för en vecka sen, så vi åkte till Blå Stjärnan där veterinären konstaterade att bölden svällt istället för krympt och nu blockerade strupen. Inte konstigt då att hon hade svårt att svälja sin mat. Hon fick stanna kvar med alla möjliga sorters dropp och de skulle försöka få ner lite mer mat i magen på henne. Proffsmatarna på exotiska fick i henne tre milliliter på 8 timmar... Veterinär Jenny sa att bölden inte gick att dränera med spruta eftersom varet var fast och att det inte gick att operera ut eftersom chanserna att överleva en sån stor operation för en i övrigt frisk sork var dåliga, för den nu utsvultna och väldigt allmänpåverkade Mette-Marit var de obefintliga.

Medan jag väntade på att Veterinär Jenny skulle ringa tog jag hand om de fyra, tämligen försummade, friska sorkarna. Jag bytte i buren, tvångsgosade lite och satt och tittade på hur de malde hö. De var en sån kontrast mot den apatiska och magra Mette-Marit jag haft i knäet under veckan. Visst, hon protesterade mot att bli matad, men när jag fångade Kid för tvångsgos blev jag påmind om vad "protestera" egentligen brukade betyda för Mette-Marit.

Jag hoppas att du är dig själv igen Mette-Marit, att du äter gräs under någon buske i sorkhimlen, har hittat andra sorkar att bossa över och att du på något sätt förstår varför jag utsatte dig för allt det där eländet under din sista vecka. Jag kunde bara inte föreställa mig en sorkflock utan dig...

17 kommentarer:

 1. Fina, egna, unika Mette-Marit... Flyg försiktigt mot himlen och tack för allt du lärt oss om att leva på sina egna villkor.

  SvaraRadera
 2. Sov gott lille vän...
  Sorkarnas egen lilla prinsessa kommer alltid finnas i våra minnen.

  Flemming

  SvaraRadera
 3. Anna med Doris, Daisy och Hedvig14 oktober 2011 18:29

  Fina fina Mette-Marit. Vad trist att det slutade på detta sätt..

  SvaraRadera
 4. Jag beklagar sorgen ni har drabbats av! Må hennes tassar springa över många gröna ängar.

  SvaraRadera
 5. Erika med Fridolf och Frode14 oktober 2011 20:25

  Men nej :( Beklagar verkligen <3 Fina fina Mette-Marit

  SvaraRadera
 6. Fruktansvärt, jag kan inte fatta hur en sån antisork kan fastna så i hjärtat. Sov gott lilla M-M.

  SvaraRadera
 7. Så sorgligt, fina Mette-Marit. Så fruktansvärt sätt att behöva sluta sina dagar. =(
  Vila i frid, lilla gumman. Hälsa de andra där borta! <3

  SvaraRadera
 8. Sov så gott lilla Mette Marit !
  Många tröstkramar till Matte och flocken!
  Susanne, Zeke, Wilma och Molly.

  SvaraRadera
 9. Baklagar till hela familjen, både människor och marsvin.

  SvaraRadera
 10. Men jag som trodde det skulle gå så bra... Mette-Marit du var en sessa på jorden och är antagligen drottning i himlen. Petra, Bosse, Märta, Kid och Lykke: Ta hand om er!

  SvaraRadera
 11. Sov gott Mette Marit och hoppas du på molnen skuttar så frisk ♥
  Tröstkram till din matte från oss ♥

  SvaraRadera
 12. Så oändligt tråkigt att höra. Ta hand om er!

  SvaraRadera
 13. Beklagar verkligen! Hoppas hon springer bland vinbärsbuskar på en grön äng med Sala och Pimpim.
  Kramar

  SvaraRadera
 14. Så overkligt och orättvist :( jag är glad att jag fick tvångsgosa lite med henne i somras. Tröstkramar till matte och sambosvin!

  SvaraRadera
 15. Fina Mette-Marit. Nu är du nog mätt på gott, grönt gräs...

  Kram till er som är kvar i saknad... <3

  SvaraRadera
 16. Beklagar så tråkigt. Sov sött lilla marsvinstös

  SvaraRadera
 17. Fina Mette-Marit. Vila i frid på de gröna ängarna!
  Rose-Marie

  SvaraRadera