lördag 8 oktober 2011

Change of plans.

Idag hade jag tänkt att skruva ihop rampen och låta sorkarna flytta in i skrytbygget Casa del Sork II. Naturligtvis skulle allt dokumenteras och läggas ut på bloggen till allmän glädje och inspiration, sen skulle jag bjuda en vän på middag här hemma, dricka vin, prata och lyssna på en massa Springsteen. Det var vad jag hade tänkt att göra. Nu blev det inte riktigt så... utan jag sitter istället här med en klump i magen, godis i munnen och critical care överallt.

Imorse tyckte jag nämligt att Mette-Marit såg lite vissen ut. Jag fångade in min lilla vessla, klämde på henne lite, kollade rumpa, ögon, öron och mun. Allt såg fint ut så jag satte ner henne igen när jag fick ett sånt där "now wait a minute-moment". Var hon inte lite lättare? Fångade in en tokmissnöjd vessla för andra gången och vägde henne. Jovisst -200g, inte så mycket för en människa men 20% av Mette-Marits matchvikt. Inte ville hon äta några grönsaker heller. Ringde Blå Stjärnan som tyckte vi skulle komma in, trots avsaknad av sorkveterinär. Sagt och gjort... Mette-Marit, Märta och jag tog oss till Blå stjärnan. I väntrummet inser jag överlyckligt att Mette-Marit äter på ett maskrosblad, hurra! Väl inne i ett undersökningsrum jublar veterinären inte fullt så mycket över maskrosbladet när han ska titta henne i munnet "Det är lite som att snorkla i ett ostädat akvarium...". Grönt slem var bara förnamnet och en djursjukvårdare hjälpte till att spola med lite vatten. Nu kunde den här veterinären inte så mycket om sorktänder men kunde känna att hjärta och lungor lät bra, att det inte verkade vara stopp någonstans i buken och att hon inte var uttorkad. Sen bokade han också in oss på måndag morgon i ett redan fullspäckat schema hos sorkdoktor Bosse (inte den fyrbente flockledaren alltså, utan veterinären).

Här hemma har Mette-Marit fått critical care. Hon äter ingenting själv, varken klippt hö, klippt gräs, maskrosor, strimlade grönsaker havregryn, banan eller critical care, allt måste tvingas i henne medelst spruta och det är fruktansvärt både för mig och henne. I ärlighetens namn är det nog jobbigast för Mette-Marit, men så är det ju också för hennes skull som vi gör det. Av hennes protester att döma (hon ålar sig som en olympisk brottare) är hon inte redo för pärleporten än på ett tag, men de är luriga sorkarna... Det går ju undan när det går undan om man säger så.

Det hemskaste är nog att jag liksom inte kan få henne lugnare. När Freja var sjuk tyckte hon om att ligga i mitt knä och bli klappad. Skulle Mette-Marit bli akut sjuk (alltså ännu akutare än nu) skulle hon hellre våndas i sin myspåse själv än i mitt knä. Det känns ganska hemskt...

En klart rundare Mette-Marit för en vecka sen...

6 kommentarer:

 1. Usch så tråkigt!
  En av mina småsorkar var inte så förtjust i critical care. Tills vi blandade ut det med Fortimel näringsdryck, då var det smaskens.
  En annan sak som min lilla sork tyckte om är vetegroddar, alltså krossade och torkade. Vi krossade dem och tillsatte vatten.
  Kan ju tillägas att den lilla sorken blev alldeles tokig när hon fick se "matsprutan" och högg i den så fort hon fick chansen =)
  Lycka till med MM.
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Anna med Doris, Daisy och Hedvig8 oktober 2011 22:38

  Håller tummarna för Mette-Marit!
  Vet hur jobbigt det är med critical care... Jag hade critical care över hela vardagsrumsbordet när Doris var sjuk. Helt grön runt munnen blev hon också så jag undrar hur mycket som verkligen gick i...
  Tur att ni ska träffa Bosse på måndag!
  När mitt förra marsvin hade problem med tänderna så gick riven gurka och morot i utan problem, kanske Mette-Marit kan äta det?

  SvaraRadera
 3. Åh, nej! Hörredu Mette-Marit... Nu är du så snäll och äter din CC för den här tanten har varit med om tillräckligt med förluster för ett bra tag framöver!!! Kämpa på snälla lilla du...

  Styrkekrammar till matte. Hoppas doktor Bosse hittar något som är lätt att åtgärda. *håller tummarna*

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag har Rodicare instant hemma.Om du vill testa det, så säg bara till. Ibland tycker marsvinen inte om critical care(cc). Men dom tycker om Rodicare. Ok maja tyckte inte om det, men hon tyckte mest om att retas folk. Hennes mathistoria skulle fylla några sidor.
  Dessutom har jag Bene-Bac hemma om du vill ha. När marsvinen matvägra kan det ibland förekomma också gaser i magen. Jag fick en stor burk från Tyskland.Maja fick det när hon matvägrade och hon fick ingen gaser i magen! Bruno P skulle också ha fått det, men det fanns lite problem med veterinären och om han verkligen behöver detta. När jag hade övertalat veterinären var det för sent. Men nu har jag som sagt en stor burk hemma och jag hoppas verkligen att vi inte hinner använda hela burken innan bäst-före datum.

  SvaraRadera
 5. hej! jag glömde en sak. Ta upp henne med myspåsen då och bjuder på något speciell efteråt. Maja tyckte om stilla natt till maten, Bruno P tyckte om ABBA och Tofsen tyckte om klostersånger.Dessutom bjud resten på cc, så att hon ser att det är ätbart. Kan du sätta henne ensam en stund med matskålen och cc? Då äter hon kanske själva. Lycka till och hälsar henne.
  //Petra

  SvaraRadera
 6. Men lilla söta Mette-Marit, du får inte skrämma oss så här. Vad i hela friden har du råkat ut för nu? Petra: Kastar massor med styrkekramar åt ditt håll och håller alla fingrar, tår och tassar.

  SvaraRadera