onsdag 19 oktober 2011

Casa del Sork 2.0

Tack för alla fina kommentarer om Mette-Marit. Det är väldigt konstigt att hon inte finns här längre, det måste jag säga, men vi vänjer oss väl så småningom...

Projektet planerat till helgen för två veckor sen, när Mette-Marit blev sjuk var att göra klart sorkburen och nu är den ÄNTLIGEN (någorlunda) klar!

Bilderna visar själva burbyggnaden. Det är två våningar som är 120x60 cm, med en ramp emellan. Fördelarna jämfört med Casa del Sork 1.0 är bland annat att höet fått större plats, att fleecevåningen av rena gravitationsskäl inte kommer bli nedspånad och att rampen inte tar någon yta från hövåningen. Casa del Sork 2.0 är också mer lättstädad. Jag har sytt fleecedynor av handdukar och fleece som passar precis på övervåningens golv och gräddhylla så det blir lätt att byta och hövåningens låda i kanalplast (som ska bytas ut till vit kanalplast så snart jag kan lägga vantarna på det...) kan dras ut så att man kommer åt att städa lättare. En stor fördel är också att sorkarna kan vara kvar i buren när jag städar. Ska övervåningen städas är det bara att motivera förflyttning med påfyllning av höreserven och ska nedervåningen städas kan man istället leka "gömma gurkan" på övervåningen.

Alla fyra använder glatt rampen, den är täckt med teddytyg för bästa grepp och vägegenskaper, men jag funderar på att byta ut det till någon form av gummimatta eftersom en viss Lykke Lillsork tycker det är så skönt att gå på rampen att hon kan somna mitt i ett steg. Det har inga större konsekvenser för henne, men kan orsaka viss trafikstockning... Trafikstockningsproblematiken är också anledningen till att det bara är halkskydd på huset där rampen kommer ner, det är inte heller någon optimal sovplats för sorkar som tar illa upp när sorkkollegor som har bråttom till höet kör över dem.

En annan fin funktion är att eftersom bottenvåningen är i golvnivå är det lätt att förlänga buren med en fleecehage, ungefär som det varit nu i övergångsperioden. För det mesta, dvs när vi inte har hundbesök, städar köket eller har många gäster i köket kommer det alltså finnas en fleecehage på 120x120cm framför hölådan. Även till hagen har jag sytt fleecedynor (det var sjukt jobbigt att sy så stora fleecesaker).

Kvar att göra är att skruva fast cykelflaskhållare på båda våningarna så att det blir lätt att byta vattenflaskor, sy fler dynor (så man har något att variera sig med!) och införskaffa silikon/gummimatta till ramp och rampavsats. Jag funderar också på att göra någon form av markis som tak till gräddhyllan, dels för att göra det mysigare och dels för att ett tak på den, som är lika djupt som själva hyllan, skulle göra det omöjligt för dem att hoppa upp på köksbänken. Nu står där en stor gryta som hinder...

Det är roligt att fixa åt sorkarna!

7 kommentarer:

 1. Åh vad fint! Duktig är bara förnamnet =)

  SvaraRadera
 2. Jättefint. Jag har förresten sandpapper på rampen. Det har den fördel att ingen somnar mitt på rampen och att jag inte måste klippa deras klor för ofta. Väldig praktiskt.

  SvaraRadera
 3. Oj! Måste skynda mig till jobbet!! Här sitter jag och drömmer att jag vore en sork i Bosses flock och fick bo så tjusigt. Kanalplast? Vad använder man det till om man inte bygger sork-casas? Och var får man tag på det? Byggmarknader??

  SvaraRadera
 4. Tjusigt Petra, tydligen visste jag vad jag gjorde när jag styrde om så det blev tre marsvin till dig. Jag blev lite tveksam när du kallade dem sorkar hela tiden - men samtidigt så tänkte jag att själva skiter de nog gott i det. Synd bara på alla som inte kan låta bli att blanda ihop dem med hamstrar och kaniner, eftersom de får en till sak att hålla i skallen, jag menar det måste ju bli jobbigt för de små liven. Sen tänker jag att det är lite synd eftersom alla goa grejer som dina marsvin hittar på får sorkarna cred för!? ska de ha det. De som inte klipper gräset utan gör hål i gräsmattan?! nog för vi känner en viss lojalitet långtandade emellan men seriöst? man skiter inte där man äter...eller ja det gör man visst...när man är en sork. Jag menar marsvin.

  SvaraRadera
 5. Är det kutterspån som du har på nedervåningen? Syns inte för allt hö. :P Det är en riktigt tjusig bur du har gjort. Marsvinen/sorkarna har tränat dig väl.

  SvaraRadera