Om fleece

Bosse och brudarnas sjöstjärnefötter trampar runt på fleece. Det är ett underlag som inte passar alla, men som passar oss. Jag får en hel del frågor om just fleecen och gör därför en egen sida om hur jag använder fleece till mina sorkar. Det finns en massa åsikter om allt, fleecemotståndarna brukar säga att det är massor med jobb och luktar elände efter bara ett par timmar. Jag tycker inte att det är särskilt jobbigt att tvätta 3 extra maskiner tvätt varannan vecka och hos mig luktar det inte illa ens efter ett par dagar, då hade jag nog inte fortsatt med fleece i en vardagsrumsplacerad bur.

Vilken fleece? 
I stort sett vilken som. Jag har fleecefiltar från Rusta, Biltema och IKEA. Filtarna från Rusta och Biltema är rätt tunna, IKEA:s lite tjockare och tjockast är fleecen jag köpt i tygaffär som metervara. Alla alternativen funkar lika bra för mig. Gemensamt för all fleece är att den måste tvättas två-tre gånger åtminstone, innan den släpper igenom kiss.

Vad har du under?
Jag började med frottéhanddukar i bomull. Det funkade bra, men det var mycket att bära fram och tillbaka till tvättstugan eftersom det behövdes en hel del för att göra ett 2-3 handdukar tjockt lager över hela buren (den var rätt stor då). Så då köpte jag något jag blev tipsad om på ett engelskt forum; tvättbara sängskydd som består av ett vattentätt spärrskikt med ett superabsorberande tyg över. Jag insåg snabbt att det vattentäta skiktet var tungt, fyrdubblade torktiden och egentligen var helt onödigt eftersom burbotten redan var vattentät, så jag klippte bort det och använder bara tyget. Sen har jag beställt en provbit Zorb och kommit fram till att det är det jag ska ha när det blir dags och ekonomi att komplettera.

Hur tvättar du det?
Strunta i skötselråd... Supertyget/handdukar tvättar jag i 60 grader, någon gång ibland på 95, bara för att det känns bra. Burfleecen tvättar jag i 60 grader, men även den har åkt med i 95 och klarat det. Jag använder parfymfritt tvättmedel eftersom jag gör det till mig själv, men också för att jag inte tror att sorkarna gillar att springa omkring med nosen i parfymdoft hela dagarna. Använd aldrig sköljmedel, förutom att det är onödiga kemikalier (funderat på varför de nästan aldrig är svanenmärkta?) så lägger de sig som en hinna runt fibrerna och gör att de absorberar sämre. Fleecen kan bli alldeles igentäppt av sköljmedel och inte släppa igenom kisset som det är meningen.


Fastnar det inte en massa hö och hår på fleecen?
Jo, det gör det.

Vad säger grannarna om att du tvättar sorktvätt i den gemensamma tvättstugan?
Jag skakar alla filtar ordentligt och borstar av dem med en liten sopborste, sen tvättar jag bara. Jag har grannar med labrador, berner senner och allsköns katter, och de har ju hår på all sin tvätt, jag har det bara på sorktvätten som jag dessutom skakar noggrant. Jag har kört så här i 8 månader nu och ännu har ingen haft något att anmärka på (men så städar jag ordentligt efter mig också)

Hur ofta måste man byta?
Det går inte att säga generellt... I min bur, med mina fyra byter jag fleece ungefär dubbelt så ofta som underlag. På nedervåningen funkar fleecen i 4-6 dagar, på höloftet numera bara en, vilket gör att jag bytt till en blandning av spån och toa-lätt där. Eftersom de oftast ligger i grottan brukar jag vända på underlaget när jag byter fleece på nedervåningen för att de liksom ska kunna kissa ner det jämt. Allt beror på hur många som bor i buren, hur stor den är och på vilket sätt de använder den.