måndag 19 november 2012

Skitnjurar!

Sov var ingen aktivitet jag ägnade mig åt inatt direkt... Jag låg och ältade alternativ och hade i stort sett bestämt mig för att om operation av något slag skulle bli aktuell skulle jag istället låta Bosse vandra vidare. Låter drastiskt, kanske, men med Mette-Marits sista tio dagar i livet i alltför färskt minne visste jag att jag inte ville låta ett marsvin kämpa för min skull igen.

För att förtydliga det här med viktnedgången. I fredags eftermiddag vägde Bosse 748 gram, vilket kan jämföras med de 1100 gram han vägde i början av sommaren när vi var på Blå Stjärnan för den spruckna bölden (och de 1250 han vägde i sin glans dagar...). Då slutade jag väga, jag ville inte veta. På helgen kan man i princip bara få ett smådjur avlivat så det gick ju ändå inte att göra något förrän nu idag när vi skulle till Doktor Runsten. När siffrorna på vågen idag visade 800 gram andades jag ut litegrann, någon nytta har pelletsen gjort!

Doktor Runsten klämde igenom en oändligt oimponerad Bosse Sork och fann att sorknjurarna som borde kännas som mandlar istället kändes som russin. Han la ihop alla jag berättade med vad han kände och kunde konstatera att det sannolikt inte var något problem som kunde medicineras eller opereras bort (eftersom njurtransplantation ännu inte är en medicinsk möjlighet för marsvin...). Bosse äter men kan inte tillgodogöra sig tillräckligt av näringen i det han äter. Doktor Runsten ordinerade alfaalfahö som är särskilt proteinrikt och fortsatta pellets om vikten inte håller av bara hö.

Alfaalfahö har många nackdelar, bland annat en hög kalciumhalt, men vi får väl kompensera genom att dra ner på annat kalciumrikt. Seniorklubben på övervåningen kommer alltså fortsätta eftersom jag inte vill att Kid och Lykke äter superhöet eller pellets.

Men just nu är det alltså ändå någorlunda okej! Hurra!

4 kommentarer:

 1. Hang in there Bosse!! Vi här hemma älskar att läsa om dig och dina brudar och vill att du lever många härliga sorkår till!!

  SvaraRadera
 2. Fina stiliga Bosse: Jag inpräntar i grabbarna härhemma (och numera också lilla Maja!) att det TIO år som gäller! Mumsa på så mycket du kan så att du snart är rund och go igen.

  SvaraRadera
 3. Hej Bosse!

  Vi håller tummarna och allt annat vad man kan hålla. Jag själv är en tjej som veterinären i oktober 2011 sa att jag inte skulle överleva vintern. Matte säger att jag har blivit lite smalare men tandläkaren sade att jag var mager. Jag lyssnar inte på främmande killar och dessutom var det matte som gick dit med mig för att korta mina tänder. I alla fall kan du räkna ut själv hur många månader det har gott nu och jag är envis som en gammal get! Alltså måste du bara vara lite envis och du kommer bli tio. Dessutom har du säkert dresserad din matte. Vem vet hur servisen är där borta. Nej du vi bestämmer att vi båda (du och jag) bli minst 10 år! Okay?
  Hälsningar Wilda

  SvaraRadera
 4. Har också en gammal gris här med "kassa njurar" sen några månader tillbaks.
  Men än så länge är hon pigg, alfalfa, pellets, mängder med hö, lite kligröt och så grönsaker förstås, julen har kommit tidigt i år för henne :-)
  Har även en burk med Allrodin tabletter, och en påse Eurologist utifall att. Kan va bra att ha med tanke på det höga kalciumintaget för henne nu...

  SvaraRadera